LightWEB
LightWeb
Nyheter 2008, og eldre
Arkiv: | 200920102011 | 2012

14.012.08.

                                                                    MØRKETID!!

 

                                                      

                                                       


                                        Ja, nå er mørketida over oss, og mange tror vi har det mørkt/svart og trasi! Har lagt ut ett knippe bilder som handleren vår, Ben Voigt har tatt på trningstur denne uka, og det forteller hvor fantastisk mørketida i finnmark kan være! Vi har det mest utrolige lys-spillet på himmelen, og nå når føret er upåklagelig er det priviligert å være hundekjører!

Etter løpet her forige helg har vi hatt en intensiv treningsperiode som skal avrundes med en langkjøring med Harald Tunheim og noen av hannes elever neste uke. Da kan vi ta det litt roliger i jula, uten for dårlig samvittighet!

08.12.08

Da er årets første løp - Langfjordløpet - historie å det ble en flott helg! Det kom 25 spann som stilte til start, og det er bra og vi vil gjerne få takke alle som kom og deltok både på løpet og det sosiale samværet.

Det ble kjørt veldig fort og det var en meget krevende løype som går i kupert terreng med mange trær.......svinger og bratte opp og nedoverbakker! Snøforholdene er ikke noe å sktyte av, men det er en god såle og nok, selvom vi gjerne skulle hatt mere snø!
Det ble laget en reportasje av Trond Anton i tv-nord som senders i dag på lokal tv!

Resultatelista


                                                          tid dag 1              tid dag 2               sammenlagt

1.Harald Tunheim                                1.31.47               1.32.05                    3.03.52

2. Roger Dahl                                      1.36.30               1.29.25                    3.05.55

3. Marianne Skjøthaug                         1.37.45               1.32.35                    3.10.20


TV reportasjen og resten av resultatliste finner dere om dere ser på Finnmarksløpet sine hjemmesider

www.finnmarkslopet.no


LANGFJORDLØPET 2008 6 OG 7 DESEMBER

VI HAR FINE FORHOLD FOR SLEDEKJØRING OG OG KAN DERFOR IÅR FÅ ARRANGERT LANGFJORDLØPET! DET BLIR 1 KLASSE 8 SPANN, OG LØPET ER CA 35KM X 2. MØT OPP PÅ BYGDETUNET KL 0930 - LØPSTART KL 11. FRIST FOR PÅMELDING/STARTREKKEFØLETREKKING 4 DESEMBER, ETTERANMELDELSE HELT OK MEN DA STARTER MEN ETTER DEN TREKTE LISTA. PÅMELD KR 150.-HUSK STARTLISENS

SOSIALT SAMVÆR LØRDAGSKVELDEN- HJERTLIG VELKOMMENAAAA så flott...nå er det god gammeldags langfjordvinter med masse snø og grynning

20.11.08.SLEDEFØRE

Endelig er det sledeføre i Langjorden og vi har hatt 21/2 time på tur i flotte forhold! I helgen skal vi prøve oss opp den beryktede fjellsida for å komme innover fjellet, som jeg er på bildet under men det er fra i vår....fikk ikke tatt noen bilder idag! Mørketida er over oss nå, men med snøen virker det lyst og vi har det vakreste blåværet i verden! Katy,Ben og Marianne var ute med 3 8-spann idag, men i morra blir det større spann og lengre tur! Hærrrlig...dette har vi ventetpå!!!


10.11.08Isholka!
Nå er det dårlige tider for langdistanse trening, så vi tar hele gjengen opp i skogen å slipper dem noen timer! Masse kos og morro, men nå drar vi med konkuransehundene på Beskades så vi får litt lengre turer!
Eller var det streching kurs med Kristin Halle i Alta i helgen, og vi hadde henne her slik at hun fikk behandlet noen hunder og gått igjennom noen, forebyggende! Så nå er vi i stretsjing..


                                
03.11.08
Endelig har vi og fått litt hvitt på bakken og det lyser opp både bokstavligtalt og også litt sånn motivasjonsmessig! Alt blir reinere og bedre og hundene elsker at det er litt kaldere.Det er langt fra sledeføre, men vi vet jo at det kan komme over natta hvis bare nordvesten slår til!
Treninga har gått veldig bra hittil i høst, men nå har desverre den første skaden kommet. Pøbel har fått igjen en ryggsak som oppstod på Finnmarksløpet ifjor, men heldigvis så skal det komme en kiropraktor hit til helgen, å vi har stor tro på at Kristin Halle skal kunne hjelpe oss dvs Pøbel med dette!
Nano er nå blitt 6 mnd, og er med på firhjulingen når jeg er ute å trener, så han er blitt en ekte "finnhund" Valpene vokser jo også og er kjempefine. Vi har hentet de to fra vår gamle leder Maiken som er parra med Buck til Tore Bergeby, og de to har vi selvfølgelig også stor tro på!


                                      19.09.08

Nå har både Arne og Marianne meldt seg på Finnmarksløpet og treninga er i rute! Her er ett lite knippe bilder fra høsttrening i goværet i vakre Langfjordbotn!


                                         

17.09.08

                                      


Nå er høstjakta en uke gammel, og været har vært så fantastisk at det vanskelig kan beskrives, noe vi finnmarkinger evner meget godt å sette pris på!! Rypejakta er i ett bunnår, desverre, så det blir ikke mange rypemiddagene å se fram til utover! Men høsten er høstetid for andre ting som naturen byr på og med blåbær, krøkebærsaft, kantareller ørret og ett reinsdyr i frysen så ser vi gode tider i møte alikevel!
Høsttreninga er godt igang, selvom det ble noen dager stopp når samene stenger vegen vår for å ha reinen igjerdet! Det passerer mange tusen rein rett bak gården både om våren og nå om høsten, og de stoppes her for å merkes og noen for å slaktes.Hundene blir veldig gira av alle reiene og luktene, men gode ledere bare jobber rett frem. så det er ingen konflikt mellom næringene!
Våre gode engelske venner Pam og Jon er gode hjelpere og med i daglig trening og stell i hundegården. De har også invistert i en atv så nå kan vi trene to 14 spann samtidig og det er jo fantastisk!
Ellers er Nano nå snart 5mnd gammel, og fortsatt ett sjarmtroll! Man han er en sta liten gutt med med stor posjon selvsikkerhet, så han kan nok bli en utfordring med tanke på å trened riktig til å gjete! Det er iallefall ikke no iveien med engasjemenetet hans, han er ivrig til tusen! Vi har tenkt å prøve å kjøre han inn med de andre valpene, kanskje han blir en sledehund også!


20.08.08

Nå er det lenge siden det har vært noe oppdateringer på sidene, men nå er hverdagen tilbake på bruket, ungene har begynt på skolen, og treninga er igang!
Det har vært en elendig sommer værmessig her i nord iår, men nå når treninga skal starte for fullt så kryper tempraturen opp mot 20! Vi har vært en uke på padletur på Jisjavrre og det var med stilongs og lue /votter;-), men det var en fin tur hvor Isaks 2kg ørret var ett høydepunkt!!

Det er 30 hunder i trening nå fra høsten av.Der er en pensjonist, gamlemor Ophir, og 9 åringer, mens resten er voksene gjennomkjørte hunder. Vi har også ett samarbeid med Pam og Jon som har flyttet til bygda og kjøpt 8 voksene hunder, hvorav 4/5 er høyaktuelle på løpsspann her til vinteren.

Vi har masse valper, og venter på å få to Buck avkomm oppover når det høver med transport.

Ophir/Jesus har 3 - Tyv/Loke fra Brennodden har 8 - Nuni har to - Pøbel/Falk har en Banditt og Tale / Rumba har 8 ! Så her er det liv, selvom noen av dem vil få andre plasser å bo etterhvert!


                                 

                                               22.06.08

Her er den nye Lapphunden våres, Nano! Han er ett sjarmtroll, og burde hete FLUFFY. Han er 7 uker St. Hansaften, så vi skal enda vente en uke før vi henter han hjem, og her skal han få litt å bryne seg på, for vi har nå  14 valper, og håper enda på at Tale skal få med Rumba.

Arne og Isak har vært i Reisadalen å besøkt enebarnet Nano, som snart skal hjem til Parken og få mange på samme alder å leke med!
Nå er det midtsommer, men det er det bare lyset og kalenderen som beviser, temperaturen er nemlig mærmere sledeføre enn sommer...Men vi vet jo hvor vi bor, og vil ikke bytte for alt i verden! Her har vi kjørt slede inntil nylig, og det ligger fortsatt mye snø i fjellet. Det er blitt grønt, og Ballblommen blomstrer og ikke minst, det er valpetid!

Fra siste fjelltur i Juni! Nedkjørig fra Rundfjellet!                 Nora på Varden, Parken ned til høyre.


10.06.08
Vi har vært i Spania og besøkt Miguel-Angel Martinez og Helena Mas, og der møtte vi også en annen hundekjører Jumi Ripolles og kona hans Merci Canis.

Det var en flott opplevelse og møte disse spanske hundekjørerne på hjemmebane, og få et innblikk i hvordan de klarer å nå sine langdistanse mål der hvor forholdene tilsynelatende er fraværende! Miguel har kjørt finnmarksløpet 5 ganger, han har fullført hvert år, og tre av gangene har han kjørt 100mila! Det er intet annet enn meget imponerende!Her er "lille Kaos" eller NANO som han skal hete, på Mina sitt fang. Han blir godt passet p¨å av mor Gaisa og matmor Solveig. Nano er 5 uker gammel, og visstnok en tøffing! Vi gleder oss veldig til vi kan hente han hjem om noen uker!Et knippe utvalgte bilder fra mai-turen vi hadde innover vestfjellet. Det manglet ikke på vær, føre eller forpleining!


050508

Her på parken skjer det stadig ting, og vi har akkurat avsluttet siste oppdrag for sesongen! Det ble en drømmetur uten like med strålende vær og gode snøforhold godt fiske og hyggelige gjester! Vi skal legge ut bilder senere.

Ellers er det kommet valper! Ophir har fått tre valper med Jesus og Tyv har fått 8 valper med en av Kjell sine hunder! Dessuten har Kaos blitt pappa til en valp!
En av våre engelske gjester har laget en fin liten film fra hennes tur over finnmarksvidda, og den kan sees hvis du følger linken
http://youtube.com/watch?v=p5-yQtlzmlI


LEWIS som ble født her på Parken sommeren 1995 har nå forlatt oss til fordel for de evige jaktmarker! Lewis har vært en fantastisk hund, med alle de gode egenskapene en polar trekkhund skulle ha, og han har fullført mange lange løp i sitt lange liv. Han ville fylt 13 år nå til sommeren, og utrolig nok fullførte han sitt siste hundremilsløp i fjor, da Ida kjørte det lange løpet for første gang! Det er en prestasjon som er ganske unik, og det blir ett savn i kennelen etter den gamle "kongen"!

Heldigvis er det valper på gang- så noen kommer og noen går....sånn er livet og vi vil nok huske Lewis godt alle vi som hatt hatt gleden av å kjøre han og kjenne han!


10 APRIL 2008
Nå er det deilig å være hundekjører i finnmark... laaange lyse dager (det blir nesten ikke mørkt lengre) godt vær og godt føre! Vi har fortsatt noen turer med diverse gjester, også skal Arne med Harald Tunheim og hundekjørerklassen på 7 dager hovedfagstur. Hundene er restituert etter Finnmarksløpet, og koser seg med vårsol og litt latere dager. Vi planlegger kjøp og salg!!! og ikke minst avling... Hvem skal  parres iår og med hvilken handhund!!!

Aasgårdsreia som er den årlige jenteturen med hundespann inn til Bingis skal være siste helgen i april, og barnas finnmarksløp skal og arrangeres i disse tider!
Vi fikk og en gledelig nyhet fra Reisadalen og Gaisa idag, for matmor Solveig kunne fortelle at ultralyden hadde visst at det var valper på gang, og dermed at våres kjære avdøde Kaos skal bli pappa rundt 1 mai!! Dette var til stor glede for oss på Parken!
FINNMARKSLØPET 2008  ER HISTORIE ARNE ENDTE PÅ 5 PLASS!

Arne fullførte årets Finnmarksløp på 5.plass med 7 hunder!

Ambisjonene var kanskje ikke skrudd helt i været før start på 100mila iår, men planen var å kjøre rolig de første 50mila for å ha så mange hunder som mulig i Kirkenes og satse på å kjøre inn mest mulig derfra og inn til mål! Taktisk så hadde vi tenkt å gjenta det vellykka stuntet med å kjøre gjennom levajok2, som Arne har gjort før og som viste seg å være lurt! Genistrek fra en erfaren ringrev utalte Lars Monsen!!! Her passerte Arne 8-10 spann som lå og hvilte, og kjørte defra oppover Tana elva til Karasjok på 4.plass. Det var en lang dag på jobb....140km på elva iett- det krever mye mental og physisk styrke, men det gikk fint! Tore Bergeby lå og kniva om 4 plasssen og hadde to hunder mer og større trykk i spannet de siste milene på årets styrkeprøve, så han knep 4.plassen mens Arne kjørte inn til 5, en go plassering vi var godt fornøyde med!

Tusen takk til alle som har fulgt med oss, som har sendt meldinger og hilsner, og tusen takk til sponsorer som hjelper å støtter oss så dette vintereventyret kan gjennomføres år etter år! Arne fullførte Finnmarksløpet for 16.gang iår!

FINNMARKSLØPET 2008


8 mars kl11 går starten på årets Finnmarksløp! Arne står på startstreken som nr 9, og spannet er nå nesten klart! Det er to det står om, men de som han ikke tar med vil Ida låne!

Vi har forberedt oss godt, og håper på ett godt løp med et bra resultat, men etter at vi måtte pakke hundene i bilen i Kirkenes i fjord, så er det å fullføre som er det overordna målet!
De siste dagene før løpet har vi hyggelig besøk av Jo Are og Kjell Bennodden fra Folldalen, så det er mye rot men go stemning og mye hundekjørerprat å juging på Parken om dagen!!! Følg med på hjemmesida til Finnmarksløpet, og der kan dere også se Marianne sin innkomst på Femundløpet www.finnmarkslopet.no                                                                                         VÅRES KJÆRE KAOS ER DØD!

Da er ett kapittel avsluttet her på Parken Gård for igår sovnet Kaos inn for godt! Han ble nesten ti år gammel, og det er utrolig tomt å trist når ett familiemedlem som han var, blir borte. Han ble påkjørt i høst når han jaga en rev vekk fra hans område, og over vegen. Da fikk han ett komplisert brudd i framfoten, men vi har gjort det vi kunne med å opperere, men desverre klarte han ikke å holde seg iro nok slik at det ikke ble bra. Den siste uka har han vært på damebesøk for å parre en tispe i Reisadalen, og der klarte han på nytt å glmme sitt handikap å hoppe ned fra en veranda og fikk hele skulderen ut av ledd. Så med den foten fullstendig ubrukelig så hadde han smerter og ikke no verdig liv.Han fikk fullbyrdet sexferien sin før uhellet, så vi håper innderlig at Gaisa har tatt seg og at vi kan hente hjem en liten valp etter han til st-Hans.Kaos har vært en spesiell hund fra begynnelsen av og han har gitt oss mange gode minner, mye glede, trygghet og nytte. Det blir tomt her på bruket etter han!
 

 

 

Mandag formidag.

Jeg gikk til sengs med at Marianne var nr. 5, og våknatil 3 plass. (Jeg burde kanskje gått og lagt  meg en gang til).Marianne har kjørt raskest av elle det siste strekket, 16  min foran neste mann.

De var disket pga. en feil kjøring på det andre strekket, og vist nok mangla noe obligatorisk utstyr.

Og når Marianne blir nr.3 isteden for nr. 5 så betyr det 5000 kr. i premie peng. Etter en kort natt tok hun i mot Ida som kom inn kl 1108, med seks hunder i spannet. Hun ble nr. 18 , og bør være godt fornøyd med det. Andve  (Idas sanboer) kom også inn i natt. Han hadde lånt 2 hunder fra oss, og var veldig fornøyd med dem.

Marianne sa også at hun takker for alle meldinger hun har fått, og har ikke hatt mulighet til å svare, men syns det var supert at så mange følgte med henne.Dere kan gå inn på lokalavisa på Røros  retten.no og se bilder av Marianne ved målgangen


Søndag kveld  kl 2400
Ja så ble det 5 plass. Det er vi veldig fornøyde med. Hundene har gått knall bra det siste strekke også, og Marianne  har foreløbig beste tid inn til mål. 7.14 er br kjørt. Hundene var kjempe spreke i mål. De hylte og skreik på mål streken, så de syns forhåpentlig vis at dette var for kort. De ville gå 60 mil til.
5plassen gjør at Marianne blir med i ei trekning om en 4 -hjuling som trekkes blant de 7 beste i hver klasse. Og litt premie peng blir det kanskje også
En ting er sikkert. Det er mer spennende å sitte hjemme å følge løpet, enn å kjøre det sjøl.Jeg turte nesten ikke ringe Marianne underveis for å høre hvordan det gikk.
Hun havnet en time etter teten på det første strekket, og det viste seg at det skulle holde seg slik hele løpet.Med så få minutter opp til 3 plassen er det lett å tenke på de minuttene man rota bort der , osv. Men løpet er kjørt, og i ettertid er selvfølgelig alt tindrende klart hvordan man burde vært gjort.
Marianne og hundene har gjort det kjempegodt, og det er svært mange hunde kjørere som sitter å studerer etappe tider, og det er kjempe pr. for våre hunder ar Marianne har hatt noen av de beste etappe tidene i løpet.
Nå skal jeg gå og legge meg, og Marianne skulle gå å få seg en øl...

Søndag kl. 1 1

Marianne er kommet inn til Tolga. Brukt 2,27 på de 30 km. Det er bra. Hun tapte ti min. på at hun måtte snu tilbake etter foret på Tynset. I tilleg gjorde hun 2 feil kjøringer. dvs. Jesus valgte feil spor. Men det er jo en av gamet å finne løypa.

Det var vist ganske kupert, så det hadde blitt noen slede tippp ned lia til Tolga. Men alle 8 blir med videre, så får vi se hva som skjer de siste 85 km. inn til Røros. Det er nok litt for langt fram til teten, men etappen skal kjøres først. Så Marianne starter ut kl 1608.  . Og i mål  mellom 10 og 11 i kveld


Søndag morgen kl 800.
Nå er Marianne ut fra Tynset. Fortsatt alle  hundene med. Og alle går kjempe bra. Bratte nedkjøringer til Tynset, så hun var glad  det var mørkt ,så hun ikke så hvor mørkt bratt det var.
Rett igjennom , bare ta med foret til neste sjekk punkt, som er tolga. Der er en obligatorisk 6 timers pause.Men hun glemte foret, så hun måtte snu til bake. Men hundene galoperte ut (ikke alle) igjenn for andre gang også. Normalt er det et kritisk pungt å måtte snu tilbake. Men tydelig at hundene er "høyt" oppe (Marianne også). alle tar snackinger, og da er det gøy å kjøre løp. Hun har mye større fårt enn 3 spann foran henne , så vi håper at hun er nr.5 inn til Tolga. Men mye kan skje.Lørdag kl.1900.

Nå har Marianne kommet inn til Søvollen.Hun har hatt en kjempe tur. Alt har fungert . Jesus og Tyv har gjort en kjempe jobb foran. Delvis tungt spor med mye fokk sny, noe som gir dårlig gli. Marianne  har fått en ny fin tung scoter matte på sleden som hun har brukt hele tida. Men på dette strekke har hun tatt den opp. så kjøretid på 5.09 er det raskeste til nå.Men det blir nå kaldere, og sporet blir bedre  utover kvelden , så beste tia vil nok bli slått.

Når Marianne starter ut kl. halv 2 i natt er hun 1 time og 16 min. etter ledern av løpet. Den største favoritten er Elisabeth Edland. Hun er 1 time og 15 min. foran Marianne.

Alle 8 hundene vil være med ut fra 8 timern. Og da er der 7 mil til Tynset. Her blir det bare en kort stopp for å hente for i depo sekken. Så går det forhåpentlig vis i hundre de siste 3 mila til Tolga, hvor det er 6 timer obligatorisk stopp før siste strekke på 85 km inn til mål.

DETTE BLIR SPENNENDE.


Lørdag kl 12.
Marianne er på vei ut fra Femundsvika..Marianne brukte 5.04 over dit. Hun var 10 min for sen ut fra Tufsingdal. Så egentlig har hun kjørt på 4. 54.  Det er bra. Har fortsatt scoter lappen nede.  Etter 2 timers pause og litt mat til hundene bærer det av gårde. Den ene lederhunden Lisa er litt øm i skuldra.så nå blir hun satt bak,, og tyv skal få prøve seg foran.
Neste stopp er Søvollen. Der blir det en 8 timers pause.


Lørdag morgen kl. 10

Marianne har hatt ei bra natt. Hun syns det har gått bra, men de andre har bare kjørt fortere. De som starta sist har nok også hadt fordel av å fått brøyta spor.

Hundene var kjempe ivrige etter å komme avgårde etter 3 timers pause. Jesus og Lisa foran.

Løypas tøffeste ounkt ,Kvenvik høgda passerte dem på neste strekk. Svært dårlig vær, men hun kom over, Masse spann hadde problemer over der.. Det var vist hode lykter over alt. Og noen løse hunder.

Jeg snakka med henne no rett før hun kommer inn til Femund vika. Alt går bra. Usikker på hvor lang pause hun skal ta der.  Det er fortsatt en del vær, men meldinga for dagen er bra.

MARIANNE STARTER FREDAG KL. 2000 PÅ FEMUND 400 KM.

Torsdag kveld kl. 24 

Nå er det like før. Marianne har vært nede på Røros siden mandag ettermidag. Vi kjørte henne ned til Geir Wang i Nordreisa som hun skal   få sitte på med.Kjøreturen nedover gikk på 25 timer tross dårlig vær og føre.

På Røros går dagene fort.  Første problem var å skaffe en  hunde henger. Planen var at Ida skulle låne en i Steinkjær, men pga  en uvillig bil gikk den planen i vasken. Men i hunde miljøet hjelper vi hver andre selv om vi er konkurenter. Lars Monsen  tok saken , og kom tilbake med hengeren til en tysker. som hun skulle få låne så lenge hun ville.Ellers går dagene med til å  pakke depot, prating med andre hunde kjørere, og  noen av hundene har også vært hos hunde masør. Hundene virker blide og fornøyde, og alle verker nok  etter å komme seg av gårde no.

Sjefs handler Trine Roness kunne desverre ikke komme på Femund løpet pga. sykdom i familien. Men heller ikke det stopper Marianne.  Hjelpe handler  Pam ( nå sjefs handler) skal få følge med Kjell Brennoden og kona Solveig som igjenn er handlere for sønnen Ola, som skal kjøre for første gang.

Marianne hadde også med 3 hunder til Ida og Andve.  Ida låner Fundin, og Andve skal låne Modig og Sabel. Dette blir ei fin gjennomkjøring for dem med tanke på Finnmarksløpet.

Ida kjører Femund 600 km. med 12 hunder, mens Andve kjører 400 km og stiller med 8 hunder. De som skal kjøre 600 km. starta i kveld. Nesten 50 spann starta i fra hoved gata på Røros.. Vinnern i mål søndag kveld i begge klasser.

 

MAGISK GJENNOMKJØRING

Da nærmer Femundløpet seg med stormskritt, så nå må vi være klare!! Vi var to dager på fjellet og kjørte en siste lengre tur og det var vinterens første måneskinnstur! Det var akkurat så vakkert og magisk som fjellet kan være, 20 cm nysnø, helt alene langt inne på fjellet og et hundespann som fungerte godt med glade og ivrige hunder! Igår så vi sole skinne på fjellene for første gang, så nå er mørketida deffinitivt over, og vi er klare for en solskinnstur i Østerdalen!

Idag er spannet som følger - Jesus-Denali-Tyv-Pøbel-Tale-Jubel-Nome-Lisa så hvis ingen skader eller annet oppstår før avgang så er det de som blir med til Femund! Følg med på www.femundlopet.no starten går fredag 1 februar kl 20.00 og Marianne har startnr. 8!

 

 

 

 

 

 

  

VI ØNSKER ALLE TO OG FIRBEINTE VENNER EN GOD JUL MED MASSE DEILIG JULESNØ OG      FINE  TRENINGSFORHOLD - GODT NYTT ÅR!        

28.11.07
Nå har endelig vi også fått nok snø til å kjøre slede, og de første sledeturene er unnagjort!! ÅÅså godt det er å bevege seg lydløst gjennom vinterlandskapet, og slippe å sitte å hompe rundt på firhjulsmotorsykkelen!
Marianne har meldt seg på FEMUNDLØPET 400! Det har vært en drøm lenge å reise sørover å delta på det løpet, og nå er avgjørelsen tatt og påmeldingen et faktum. Transport nedover blir med Geir Vang fra Nordreisa, og på Røros så skal jeg dele hytte med Ida og hennes samboer Anved som også skel kjøre løpet i henholdsvis 600km og 400km klassen!


09.10.07
Nå sniker  mørketida seg sakte med sikkert frem, og vi har fått tilbake det vakre blå lyset! Sola er nå gjemt bak fjellene og vil ikke skinne på oss før i begynnelsen av februar! Det har heldigvis vært frost en stund nå, så det er frossen mark og mye bedre å kjøre med firhjuling! Men det er jo ikke noe å legge skjul på at det røyner på motivasjonen når man har hompet rundt de samme rundene noen timer, både for to og firbeinte!!
Så nå har vi begynt å slippe dem i Russelvdalen etter halv treningsøkt, noen ganger i uka og det er kjempe gøy for oss alle!! Jeg var spent første gangen vi slapp 14 stykker, om de ville følge med på tur eller ta løypa rett hjem, men det går over all forventning og er virkelig en fantastisk variasjon i treningen.Vi håper jo selvfølgelig på snø så fort som mulig, men det er apsolutt noe vakkert over denne barfrostperioden også.
Denne uka hadde vi lunch og møte med våre sponsorer på hundefor. Felleskjøpet har nå skilt ut LABB som et eget datterselskap og Morten Johansen er mannen som skal styre den butikken! Det var et hyggelig møte, hvor vi var enige i at det gode samarbeidet vi har hatt i flere år skal opprettholdes.Vi ønsker å være gode ambassadører for LABB for det er et godt hundefor som fungerer godt, og de ønsker å bruke oss i profileringa.
Legger inn noen stemningsbilder fra våres hverdag, med blåtimer, hundetrening og kos!!!


Her er et lite knippe bilder fra høstrening! Vi er nå oppe i 24 km, og det er bra og gjevn innsats. Den store skuffelsen og høstens triste nyhet er at Nuni har fått forkalkning i ryggen og er derfor ute av laget. Hun vil nok ikke bli løpshund eller trekkhund igjen, og det er fryktlig trist for henne og for oss siden hun var en av de beste lederne vi har og bare fire år skulle hun jo ha hatt mange gode år fremfor seg!
Det har såvidt vært en forsmak på vinter og 30 cm snø i en kort periode, men alt er borte igjen og vi har hatt opp i 12 grader og fønvind!!
25.09.07

Det har vært en ganske våt og sølete høst så langt men vi har hatt god flyt og progresjon i treninga. Nå kjører vi ca 12 km, og det er en distanse som alle klarer godt.Nuni fikk 6 valper 29 august, så de er nå begynt å utforske verden såvidt rundt hundehuset. Det er tre av hver og vi skal selge to, Elisabeth fjorårets handler skal få en også skal Lars Monsen og Nina Skramstad ha en hannhund, men det blir jammen ikke lett å velge hvem som skal bort!! Det er og kommet fire valper fra Frankmotunet, og en parringsvalp etter Jesus som jo ble hetende Budda!


                                           

                         HØSTTRENING PÅ JORDET MED VAKKER UTSIKT OVER LANGFJORDEN! 

RYPER OVER VIDDA

 

Vi vil iår  ha et samarbeid med våre venner i Northen light kennel i Alta, som har startet opp med turistkjøring etter at de kom hjem fra Alaska. Trine som har deltatt både på Finnmarksløpet og Iditarod, vil sammen med Marianne sette opp en firedagers tur over vidda bare for damer. Det blir en tur på premissene til to hundekjøredamer som har lang erfaring med sporten både som turkjørere og som deltagere i langdistase hundeløp. Turen starter i Alta torsdag 10april og ender i Alta søndag 13 april etter en runde på vidda. Vi overnatter på fjellstuene, og alt utstyr, kost og losji er inklusivt i prisen! Dette er en kjempesjangse for sporty damer å få dra på tur med likesinnede, og oppleve det unike samspillet med hunder i et arktisk vinterlandskap. Ta kontakt for nærmere informasjon hvis dette er noe for deg og dine venninner.

 

 

 

 

27.08.07

Nå er snart august historie og siloene fulle og treningssesongen i gang! Vi har hatt en flott sommer med mye godt vær, så intensjonene om å holde hundene trent gjennom sommeren ble ikke bare stoppet av det fine varme været, men og av at firhjulingen har vært på langtidsopphold på verksted! Men nå er den tilbake i drift og temperaturen er passe for hundetrening. Vi har satt opp nytt gjerde i sommer så hundene har nesten dagelig fått være løs å springe litt, og det er jo veldig mye bedre enn ingenting også er det jo så artig å slippe dem løs! I helgen var det treningssamling på Bingis i regi av Alta trekkhundklubb. Det er en årlig happening som er toppers for både to og firbeinte.Hundene fikk gå tre dager på rad, ca 6.5 km og det var veldig bra!

Vi her på Parken har fått to nye handlere/gårdshjelpere i losji. Ben og Katy fra tyskland stod på trappa en dag og ønsket seg jobberfaring mot tak over hodet, og det ser ut til at de trives her og at vi alle vil ha gjensidig nytte og glede av at de har kommet til gards. Vi har 30 hunder i trening nå, og det føles som et behagelig antall! Så nå under høsttreninga kjører vi to 14 spann, også rulerer noen som er nedprioritert som løpshunder men som har sin plass i hundegården forde.

Vi har kjøpt noen hunder fra Frankmotunet iår siden det bare blir ett kull her. Nuni er parret med Jesus og de valpene venters nå i begynnelsen av september. Det er seint å få valper, men det var sånn det blei siden løpetida kom så sent.

 

 

 

28.03.07

Vi har hatt mange hunder på kennelen i sesongen som har vært, og våren er tida for salg og selektering! Vi har satt opp en liste på 10-12 hunder som skal ut, utover de som vi har hatt i kost/losji og kjøring for Laila og Bjørn. Planen er å sitte igjen med 30 i trening fra høsten av, pluss evetuelle valpekull. Er det noen som er interresert så må dere bare ta kontakt for nærmere informasjon og en hundeprat! 

Elisabeth som har vært hos oss i vinter kommer til å flytte sørover for å studere, så vi er på utkikk etter en arvtager som handler/gårdsmedarbeider her på Parken.

 

 

25.03.07

Nå har vi skrudd klokka en time fremover mot sommer, og vi har fått det vakre vårlyset om kveldene! Det er veldig mildt, og mye sol og fint vær så det er ordentlig påskestemning.

Finnmarksløpet er over for iår, og det gikk desverre ikke slik som vi hadde håpet på! Arne måtte bryte løpet i Kirkenes, for da var det bare fem friske hunder igjen i spannet hans. Vi har trent godt, og ønsket å kjøre for å prøve å være med i tetskjiktet, men det var tøffe forhold i år, og med 6 21/2 i spannet ble det for tøfft med den sukkersneen og de tunge forholdene i begynnelsen av løpet. I alle konkurranser må man ta høyde for at det ikke går slik man hadde ønsket å planlagt, men det var veldig trist å kjøre spannet opp til bilen og avslutte det man har trent for i ett år på en sånn måte!

Heldigvis hadde vi Ida i sporet iår, og det var godt å kunne følge henne til mål. Hun kjørte med mange unge hunder, og hadde en kjøreplan hvor det var bestemt mye hvile, noe som viste seg var bra. Det kan være tøfft å hvile mye i starten når man føler at "alle" kjører fra en, men Ida var klok og tålmodig og fulgte kjøreplanen som Arne hadde satt opp! Dette fikk hun igjen for, og passerte målstreken med 7 hunder lørdag ved to tiden på en 19 plass!  Det var en kjempeflott prestasjon av Ida, som fylte 22år under løpet og dermed er en av de yngste som noen gang har kjørt dette tøffe løpet!

 

Nå er det en del turistoppdrag som står for døren, så det blir desverre ingen deltagelse på Pasvik Trail iår. Men det er masse snø igjen, og vi håper på mange fine hundekjøreropplevelser fremover vårvinteren!

God påske alle sammen!

 

 

 

Vi har hatt mye å gjøre her på Parken i det siste. Det har vært en viktig treningsperiode og vi har hatt en god del gjester. Forige uke var vi med en gruppe engelske på en femdagerstur på vidda. Dette er turer som Jason De Carteret organiserer fra London via sitt firma Voyage Concepts. Det ble en tøff tur for de som var med, men de klarete seg bra, med noen få forfrosne fingre. Det var nede i -39, men de var utrolig fornøyde og takknemlige for å ha fått oppleve noe sånt!

Todagers ekspedisjonen med Schrödingers katt og Børge Ousland gikk veldig bra. De fikk prøvd ut mer enn hundre år gamle ski og det fungerte overraskende bra. Hundespannene slet faktisk til tider mer under de gjeldene forholdene med gjennomslagsføre og fokksnø. Men så hadde jo hundespannene også mange hundre kilo med utstyr og bagasje! Filmteamet var veldig fornøyde, så vi er spente på sendingen som kommer 1.mars kl 1930

Lørdag 3 feb var Arne på Ongajokksetra og kjørte hund med Fredrick Forsygth, en kjent engelsk forfatter, så det har vært mye "kjendisliv" idet siste!

På hundefronten er det ikke bare velstand, to av a-spann hundene på Arnes lag er ute med skade.

Dette er to søsken som har fullført løpet tre år på rad og aldri vært skadet, så de vil bli et savn!

Ellers  har Ida fått seg tidenes sponsoravtale med hovedsponsoren til Finnmarksløpet!, Dekkpartner !

Hun har vært kjempe heldig og den økonomiske hjelpen var selvfølgelig utrolig kjærkommen nå når hun jobber litt som vikar å prøver å få endene til å møtes. Det er mye utgifter i dette gamet!

På siste tur var det med en engelskmann som var med ifjor også , og han bestemte underveis at han ville sponse Arne med ett betydlig beløp iår, og det var fantastiske nyheter for oss.

Tusen takk til Lance Ranger og hans firma ATTENDUS

Nå går tida fryktelig fort frem til årets Finnmarksløp, og det vil bli veldig spennende! Det er tre spann på start sterken fra Parken Gård iår, Arne og Ida i åpen klasse og Trine Lyrek i 8spannsklassen. Følg med og kryss fingre og tær...www.finnmarkslopet.no.....

 

 

 

 

 

 EKSPEDISJON MED BØRGE OUSLAND OG  SCHRÖDINGERS KATT

 

Vi har fått ett spennende oppdrag! Iforbindelse med at det er det internasjonale polaråret iår så skal "shrödingers katt" gjøre en film inspilling med Børge Ousland. Han og historiker Stian Bones og programleder Eivind Haarr gå på ski fra Langfjorden til Alta med gammelt utstyr anno 1900tallet. Arne skal være med å kjøre hundespann på denne todagers ekpedisjonen til Nordlysbyen Alta. Vi vet ikke så mye mere enn dette, men det skal filmes og det blir sendt som et times langt program på Schrödingers katt senere i vinter. Vi synes dette var ett kjempe spennende oppdrag, og gleder oss til å møte polfareren og hans folk! Børge Ouslands bok "Alene over nordpolen" er utrolig spennende og har vært til stor inspirasjon her i huset, ikke minst når Marianne stod foran sitt første langdistanseløp i 2002!

 

 

 

I helgen var det tid for langkjøring igjen, og  Arne Trine Lyrek og Ida kjørte fra Alta til Langfjorden og tilbake! Det vil si at de stoppet og hvilte noen timer på hytta vår ved Vesterkråa før tilbaketuren. Det hadedde vi kjørt opp depot med mat og halm. Det ble en bra gjennomkjøring, selvom det nå har meldt seg noen skader her og der! Spesielt artig er det at unghundene klarer seg så bra!

 

 

Januar

 

Da skriver vi midten av januar og vi er inne i en viktig treningsperiode. Det er heldigvis flotte forhold med masse snø, så vi er godt i rute! Alta To- dagers ble arrangert første helgen i jan og vi stilte 4 spann fra Parken. To i åpen klasse og to i begrensa, det ble en god gjennomkjøring og vi var veldig fornøyde. Arne ble nr 3, men bare 10 sekunder etter vinneren! Flere av unghundene debuterte som ledere og klarte seg kjempegodt.

Ellers har turistsesongen hatt en pangstart, og vi har allerede hatt mange gjester fra hele verden som har fått en smakebit av våres livsstil.

Nå til helga blir det ny langkjøring, så jobber maksimalt for å foberede oss best mulig til Finnmarksløpet!

 

 

 

 

VI HAR FÅTT EN METER JULESNØ!

 

Endelig kom den etterlengtede snøen, og nå er det sledeforhold over hele finnmark så vidt vi vet!

Vi måtte desverre avlyse løpet her i Langfjorden i år, pga vanskelige snøforhold.

 Her lavet det ned i helgen så nå er det nesten ikke mulig å komme frem, men vi klager IKKE, tvert i mot er vi fryktelig glade for at det endelig kom masse deilig julesnø som vi ønsket oss.

Arne og Ida og Elisabeth har vært  sammen med Harald Tunheim og noen elever på hytta til Øytun i helgen å hatt en god gjennomkjøring. De har trent 4-5 timer på og 5 timer av, og er godt fornøyd med innsatsen, og kanskje særlig gøy er det at unghundene klarer seg så godt.

Nå er det siste innspurt før jula ringes inn, og her på Parken er det også mange tradisjoner som må følges opp.Vi gleder oss til lange fine sledeturer fremover, og vil gjerne ønske alle en

 RIKTIG GOD JUL

 

 November

 

Da har vi passert midten av november, og mørketida er et faktum her i finnmark. Sola skinner fortsatt sine siste solstråler på fjelltoppene rundt gården i noen dager til, men så er det to månder til vi ser den igjen! Men vi har fått masse snø, og trent hundene med slede i flere uker allerede.Vi er oppe i tre og en halv timers turer, og på grunn av at det har vært mye vind så her det vært mye tunge spor og brøyting av løyper. Vi håper det varer fremover også, slik at vi kan arrangere løp her i Langfjorden helga 9 og 10 desember som planlagt.

I høst mistet vi to av våre mest profilerte hunder. Dronningmora Mossa og dronning Janice, henolsvis 14 og 11 år! Disse damene har vært meget gode lederhunder begge to, og de har fullført mange løp!

Nå trener vi 44 hunder, og det er litt a en jobb å få det gjort helst fem dager i uka! Det er jammen godt vi er fire vosene å dele på det. Ida og Elisabeth har gjort den største jobben med firhjulstreninga, og de har gjort en formidabel jobb. 

 

HØST OG INDIAN SUMMER  PÅ PARKEN GÅRD 

Da har en ny sesong allerede vært igang noen ukers tid! Høsttreninga startet for vel tre uker siden, men unghundene har hatt noen turer gjevnlig gjennom sommeren.Det har vært en "go" sommer sett med hundekjører øyne, mens nå når vi virkelig er igang med full trøkk har vi 15-20 varmegrader og ganske tøffe tak for bikkjene! Så det blir kveldstrening og mye hvile underveis så de ikke blir overopphetet.Ivrige nok er de iallefall, det er ingenting å si på innsatsen, og det er artig å være igang igjen for fullt! Vi har 46 hunder i trening iår!! Et vennepar ifra Kirkenes hadde 8 voksene hunder de trengte å plassere ett år mens de er ute i verden så de har vi i trening og turistkjøring denne sesongen. Gjengen til Laila Arvola og Bjørn Kvammen tilpasset seg fort livet her på gården og er en trivlig gjeng som vi jo er spent på! Har aldri hatt så mange hunder før, men så har vi heller aldri vært så mange å dele jobben på.Niesa vår Ida er hjemme dette året og har som hovedmål å kjøre 100-mila til vinteren! Dette synes vi er kjempegøy, og hun står på og er kjempeivrig! Og ved siden av at Ida er her så har vi en ny jente som skal være handler hos oss fram til sommeren neste år Elisabeth kommer fra ett småbruk på et sted som heter Svukuriset, øst for Femunden. Hun var elev hos Harald sist år, og hun har funnet seg godt tilrette her på bruket både sammen med to og firbeinte! Ellers så trener jo Marianne mye av høsttreninga og Arne er sjef! Han skal også kjøre 100-mila til vinteren så da stiller Parken Gård med to 14 spann på startstreken på verdens nordligste og europas lengste hundeløp, Finnmarksløpet!  Vi får se hva vi får til av andre løp, men stiller på så mye som mulig! Det må bare passe inn med turistkjøringa.

Vi har to valpekull iår, Mango og Jesus fikk 5 valper og Tale og en av Harald's hunde har fått 7! De er super søte og utrolig sosiale. Isak og Mina har vært utrolig ivrige hele tiden å holdepå med dem så der har trilla rundt i barnevogn og vært herja og kost med i hele sommer!


VÅREN 2006

10.05.2006

HØST OG INDIAN SUMMER PÅ PARKEN GÅRD
Da har en ny sesong allerede vært igang noen ukers tid! Høsttreninga startet for vel tre uker siden, men unghundene har hatt noen turer gjevnlig gjennom sommeren.Det har vært en "go" sommer sett med hundekjører øyne, mens nå når vi virkelig er igang med full trøkk har vi 15-20 varmegrader og ganske tøffe tak for bikkjene! Så det blir kveldstrening og mye hvile underveis så de ikke blir overopphetet.Ivrige nok er de iallefall, det er ingenting å si på innsatsen, og det er artig å være igang igjen for fullt! Vi har 46 hunder i trening iår!! Et vennepar ifra Kirkenes hadde 8 voksene hunder de trengte å plassere ett år mens de er ute i verden så de har vi i trening og turistkjøring denne sesongen. Gjengen til Laila Arvola og Bjørn Kvammen tilpasset seg fort livet her på gården og er en trivlig gjeng som vi jo er spent på! Har aldri hatt så mange hunder før, men så har vi heller aldri vært så mange å dele jobben på.Niesa vår Ida er hjemme dette året og har som hovedmål å kjøre 100-mila til vinteren! Dette synes vi er kjempegøy, og hun står på og er kjempeivrig! Og ved siden av at Ida er her så har vi en ny jente som skal være handler hos oss fram til sommeren neste år Elisabeth kommer fra ett småbruk på et sted som heter Svukuriset, øst for Femunden. Hun var elev hos Harald sist år, og hun har funnet seg godt tilrette her på bruket både sammen med to og firbeinte! Ellers så trener jo Marianne mye av høsttreninga og Arne er sjef! Han skal også kjøre 100-mila til vinteren så da stiller Parken Gård med to 14 spann på startstreken på verdens nordligste og europas lengste hundeløp, Finnmarksløpet! Vi får se hva vi får til av andre løp, men stiller på så mye som mulig! Det må bare passe inn med turistkjøringa.
Vi har to valpekull iår, Mango og Jesus fikk 5 valper og Tale og en av Harald's hunde har fått 7! De er super søte og utrolig sosiale. Isak og Mina har vært utrolig ivrige hele tiden å holdepå med dem så der har trilla rundt i barnevogn og vært herja og kost med i hele sommer!VÅREN 2006
10.05.2006

Nå er vi kommet ett lite stykke ut i Mai, men skogen har fått grønt slør, og det er nesten ikke snø igjen!

Helt slutt på sesongen er det alikevel ikke, og i helgen 05-07.06 ble det arrangert både Åsgaardsreia og Barnas Finnmarksløp.Førstnevnte dame- tur gikk til Bingis, og det var en fantastisk flott tur for oss 10 som valgte å bli med iår. Været har vært "sommer" i helgen, og trekkhundklubben arrangerte Barnas Finnmarksløp her ute i Lagfjordbotn på de snøflekkene som var igjen her oppe i Russelvdalen. Det var ett tyvetalls unger som fikk en en super opplevelse med hundespann, delvis på barmark og over bekker med stolte å heiende fedre på sidelinja (mødrene var jo på egen tur)!

Som noen kanskje har registrert så gikk det veldig bra på Pasvik Trail for Marianne og de åtte hundene som dro dit iår! Hundene som var med var Jesus, Maiken, Ronja, Lisa, Koriak, Nuni, Tale og Nome. Desverre ble Nome bitt i beinet rett før start så jeg måtte låne en hund, med den klarte seg veldig bra, og vi suste inn til en super 2.plass! Hundene var helt rå, og vi hadde en utrolig flott tur som endte bare 4 minutter etter vinneren Elisabeth Edland. På tredjeplass kom Nina Skramstad så det ble total kvinnedominans i begrenset klasse iår! Gjett om vi var fornøyd!!!

Nå forsvinner nok snart den siste snøen, så vi er nødt til å innse at sesongen er slutt, men først skal vi en siste fisketur på Sennalandet til helgen! Vi har parra tre tisper nå i vår så det blir ett yrende valpeliv utover sommeren...PASVIK TRAIL
29.03.2006 FOTO DAG SPANT

  

Arkiv:  200920102011 | 2012
 


 
PARKEN GÅRD HUSKY
 
Kontaktperson: Marianne Skjøthaug
Adresse: Parken Gård, N-9545  LANGFJORDBOTN
Mobil: +47 99265604/99104103
Webebside: www.parkengaard-husky.no
E-post: post@parkengaard-husky.no
 
 

 


© LightWeb