Hundekjøring i Langfjordbotn

Parken Gård Husky ligger der fjorden møter fjellet i Langfjordbotn i Alta, Nord-Norge. Vi er en liten familiebedrift bestående av Arne Karlstrøm, Marianne Skjøthaug og de flotte hundene våre. I tillegg får vi hjelp av datteren vår, Mina som guider fra tid til annen.

Arne Karlstrøm

Arne ble født i Rjukan og vokste opp på Herøy i Sør-Norge, men flyttet til Langfjordbotn med familien da han var fire år og faren arvet familiegården fra sin far. Det var Arnes forkjærlighet og nysgjerrighet for friluftslivet som på mange måter skapte fundamentet for det som ble Parken Gård Husky. Samtidig ville han nok ikke begynt med hundekjøring hadde det ikke vært for en bok som inspirerte han. Han begynte med to hunder, som raskt ble til femten og så ballet det bare på seg.

Dogmusher Arne Karlstrøm
Dogmusher Marianne Skjøthaug

Marianne Skjøthaug

Marianne kom til Langfjordbotn for å være handleren til Arne i 1993. Hun kommer opprinnelig fra Drøbak i Sør-Norge, men har alltid hatt en stor forkjærlighet for hunder. Hun og Arne møttes igjennom en felles bekjent og møtet inspirerte henne til å pakke både seg og hundene sine i bilen og flytte til Langfjordbotn. Her forelsket hun seg både i hundekjøring og Arne og vi har vært det perfekte teamet siden den gang.

Finnmarksløpet

Hundekjøring er en av våre dårligst skjulte lidenskaper og en som har gått i arv til datteren vår, Mina. Året begynner og starter med Finnmarksløpet, Europas lengste hundeløp. Vi konkurrerer begge, selv om Arne har kjørt flest ganger, med Marianne som handler. Han kjørte til og med det året Mina ble født og måtte avbryte løpet da høygravide Marianne erklærte at holdt datteren på å melde sin ankomst. Uansett hvem som kjører så ser vi på hverandre som det perfekte teamet, både innen og utenfor hundekjøring.

Gården i Langfjordbotn

Det er ikke bare hundekjøring som står sentralt i livet vårt, men mye av tiden går også til en av våre andre lidenskaper: Gårdsdrift. Det var Arnes bestefar som falt for plassen og bestemte seg for å etablere en gård her for nesten 100 år siden fordi han synes det var så fint, nesten som en park. Derav navnet Parken Gård. I dag er det Arne og broren Tore som driver gården (sammen med Marianne). Vi er melkebønder og tilbringer dagene i fjøset hvor vi sørger for at de flotte damene som bor der har alt de trenger. I det siste har vi også prøvd oss på ysting og ser frem til å utforske dette området enda mer i fremtiden.


Bilder av Fotograf Dánil Røkke, Noraførr AS

NB