About us

Hundekjøring i Langfjordbotn

Parken Gård Husky ligger der fjorden møter fjellet i Langfjordbotn i Alta, Nord-Norge. Vi er en liten familiebedrift bestående av Arne Karlstrøm, Marianne Skjøthaug og de flotte hundene våre. I tillegg får vi hjelp av datteren vår, Mina som guider fra tid til annen.

Dogmusher Arne Karlstrøm

Arne Karlstrøm

Arne ble født i Rjukan og vokste opp på Herøy i Sør-Norge, men flyttet til Langfjordbotn med familien da han var fire år og faren arvet familiegården fra sin far. Det var Arnes forkjærlighet og nysgjerrighet for friluftslivet som på mange måter skapte fundamentet for det som ble Parken Gård Husky. Samtidig ville han nok ikke begynt med hundekjøring hadde det ikke vært for en bok som inspirerte han. Han begynte med to hunder, som raskt ble til femten og så ballet det bare på seg.

Dogmusher Marianne Skjøthaug

Marianne Skjøthaug

Marianne kom til Langfjordbotn for å være handleren til Arne i 1993. Hun kommer opprinnelig fra Drøbak i Sør-Norge, men har alltid hatt en stor forkjærlighet for hunder. Hun og Arne møttes igjennom en felles bekjent og møtet inspirerte henne til å pakke både seg og hundene sine i bilen og flytte til Langfjordbotn. Her forelsket hun seg både i hundekjøring og Arne og vi har vært det perfekte teamet siden den gang.

Finnmarksløpet

Lidenskapen vår for hundekjøring er en dårlig skjult lidenskap og en datteren vår, Mina, har arvet. Årets største begivenhet er uten tvil Finnmarsløpet, Europas lengste hundeløp. Selv om vi begge konkurrerer er det Arne som har deltatt i flest løp, med Marianne som handler. Han kjørte til og med Finnmarksløpet det året Mina ble født, men måtte bryte da høygravide Marianne meldte at tiden var kommet og datteren ville ut. Marianne, på sin side, ble verdensmester i hundeløp da hun vant Femundsløpet i 2011. Vi liker å se på oss selv som et godt team, uansett om vi driver med gårdsarbeid eller hundekjøring, så gjør vi alt sammen. Finnmarksløpet, Europe’s longest dogsledding race. Though we both compete, Arne is the one that has participated in most races. He even raced the year Mina was born and Marianne participated as his handler. Marianne, for her part, became the world dogsledding champion in 2011. We like to look at ourselves as the perfect team, whether we are farming or mushing, we do it all together.

Gården i Langfjordbotn

Det er ikke bare hundekjøring som står sentralt i livet vårt, men mye av tiden går også til en av våre andre lidenskaper: Gårdsdrift. Det var Arnes bestefar som falt for plassen og bestemte seg for å etablere en gård her for nesten 100 år siden fordi han synes det var så fint, nesten som en park. Derav navnet Parken Gård. I dag er det Arne og broren Tore som driver gården (sammen med Marianne). Vi er melkebønder og tilbringer dagene i fjøset hvor vi sørger for at de flotte damene som bor der har alt de trenger. I det siste har vi også prøvd oss på ysting og ser frem til å utforske dette området enda mer i fremtiden.


Bilder av Fotograf Dánil Røkke, Noraførr AS

NB